Barszcz ukraiński z fasolą, włoszczyzną i kapustą

 Barszcz ukraiński, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ukrainy. W Polsce jest równie popularny, choć przepis został nieco zmodyfikowany. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (tych przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym.

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Składniki

- kawałek żeberka wędzonego,

- 4 buraki,

- 1 marchew,

- 1 pietruszka,

- kawałek selera,

- kawałek białej kapusty,

- 2 ziemniaki,

- biała fasola (może być z puszki),

- sól, pieprz, cukier,

- odrobina majeranku,

- liść laurowy,

- ziele angielskie,

- łyżka koncentratu pomidorowego,

- koncentrat barszczu czerwonego.

Przygotowanie

Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować i wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować przez około 15 minut, po czym dorzucić pokrojone w słupki ziemniaki. Gotować do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodajemy ej na końcu jeśli są już ugotowane wcześniej, jeśli zaś nie – wrzucamy je wcześniej) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą, odrobiną cukru, pieprzem i majerankiem.

Przepis na zabielany barszcz ukraiński

Składniki

- 1l bulionu wołowego,

- 200 ml pulpy pomidorowej,

- 3 duże buraki,

- 4 średnie ziemniaki,

- 2 marchewki,

- 1 pietruszka,

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 200g fasoli jaś,

- 100 ml śmietany.

Przygotowanie

Fasolę należy namoczyć dzień wcześniej i zostawić na noc w zalewie. Następnego dnia odcedzamy ją i zalewamy bulionem. Dodajemy połowę startych buraków i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy resztę buraków oraz starte marchewki, pietruszkę i posiekany czosnek. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pulpę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Po kolejnych kilku minutach przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy 30 min. Przed podaniem zabielamy śmietaną.

Jako że barszcz ukraiński zawiera warzywa, ziemniaki i/lub fasolę, jest bardzo syty. Śmiało może zastąpić drugie danie na obiad. Niektórzy zostawiają w zupie kawałki mięsa, aby była ona jeszcze bardziej pełnowartościowa.