Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami lub pasztecikami

Czy ktoś wyobraża sobie wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu z uszkami albo pasztecikami? To danie jest jedną z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych. Na dodatek, uszka je się właściwie tylko w wigilię, dlatego to danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Jedno jest pewne: powinien to być barszcz czysty, a uszka lub paszteciki są dodawane na samym końcu, przed podaniem. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Jest to czysty barszcz postny, gotowany jedynie na suszonych grzybach i włoszczyźnie, a nie na składnikach mięsnych. Często wcześniej (nawet dwa tygodnie przed Wigilią) przygotowywany jest zakwas buraczany, na którym robiona jest zupa. Choć, oczywiście, można spotkać zupy przygotowane na koncentracie lub na specjalnym soku z buraków z butelki.

Przepis na zakwas buraczany

Składniki

- 1 kg buraków,

- 1 ząbek lub 2 ząbki czosnku,

- 2 liście laurowe,

- kromka chleba razowego na zakwasie.

Przygotowanie

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, układamy w słoju lub kamionkowym naczyniu. Dodajemy obrane ząbki czosnku i liście laurowe, zalewamy letnią przegotowaną wodą (tylko tyle by składniki były przykryte). Na wierzchu kładziemy chleb. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po 4-6 dniach (kiedy zakwas ma lekko kwaśno-winny smak) usuwamy chleb, zbieramy z wierzchu pianę, zakwas przecedzamy, zlewamy do butelki przechowujemy w lodówce a z buraków robimy sałatkę. Ukiszone buraczki można wykorzystać nie tylko do barszczu, ale także do innych dań, np. surówek.

Przepis na wigilijny barszcz na zakwasie

Składniki

- 1 kg buraków,

- pół litra zakwasu buraczanego,

- 1 cebula,

- kawałek selera,

- 3 grzybki suszone,

- ziele angielskie,

- 2 liście laurowe,

- sól, cukier, pieprz,

- ocet winny.

Przygotowanie

Grzybki, obrany seler, cebulę oraz listek laurowy i ziele angielskie zalać wodą i gotować 10 minut. Buraki obrać, pokroić w paseczki, dołożyć do wywaru i gotować jeszcze 15 minut. Dodać zakwas buraczany. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Zostawić do nabrania mocy na 2-3 godziny, przecedzić.

Jak widać, przygotowanie barszczyku wigilijnego jest bardzo proste. Najczęściej podaje się go z uszkami lub pasztecikami. Może nieco unowocześnić tę propozycję i serwować także z tortellini (np. z wędzonym tofu). Niektórzy przygotowują taki barszcz na Wielkanoc. Nie praktykuje się tego w tak dużej ilości domów, jak w przypadku barszczu wigilijnego, ale – mimo to – jest praktykowane w niektórych rodzinach. W wersji wielkanocnej do barszczu podaje się jajka i kiełbasę.